Mollen

Mollen bestrijding


Mollen

Een mol leeft onder de grond. Het dier graaft een gangenstelsel van soms wel 180 meter lang. Mollen worden zon 10 a 18 cm groot en hebben een zwarte vacht. Ze hebben 2 klauwtjes met daaraan scherpe nageltjes waarmee ze het gangenstelsel graven. Een mol is praktisch blind, maar dit word gecompenseerd door de snorharen van het beestje, bij de minste of geringste beweging voelt het beestje aanwezigheid van insecten of andere beesten in de buurt. Ook is zijn gehoor erg goed waardoor het opsporen van voedsel gemakkelijker word. De mollen eten voornamelijk regenwormen maar ook andere insecten zoals slakken en spinnen. In het voorjaar zijn de mollen het actiefst  en zie je overal weer molshopen.

 

Nut van de mol

Mollen kunnen voor veel overlast veroorzaken toch hebben de beestjes nut. De mollen zorden voor een verbetering van de bodem. Door al dat graven word de aarde goed omgespit en zorgt dit voor een betere afwatering en worden aardlagen gemixt. ook komt er meer lucht in de grond waardoor waardoor planten beter kunnen groeien. Ook zorgt de mol ervoor dat de insecten populatie niet te groot word de mol eet deze namelijk op.

De schade die door mollen word aangericht is aanzienlijk. En kan aardig in de papieren lopen als je een net nieuw aangelegde tuin heb. Naast de molshopen worden planten en gewassen ook aangetast door de mol. In sommige ernstige gevallen zakt de grond helemaal in door de vele gangenstelsels die de beestjes gegraven hebben. Voor je het weet is de gehele tuin vernield.

 

Preventie mollen overlast

Het voorkomen van mollen is erg lastig en is eigenlijk alleen mogelijk door het plaatsen van mollengaas.
andere manieren zijn het verjagen van de mollen maar dan heb je ze al in je tuin en hebben ze waarschijnlijk al schade aangericht. Mollengaas zorgt ervoor dat de mol niet meer in je tuin kan komen simpelweg omdat de mol niet door het gaas heen kan graven. Dit gaas moet dan ook ingegraven worden rondom je tuin.

 

Mollen bestrijden

Mollen in de tuin zijn goed te zelf te bestrijden. Hoe eerder je ermee begint hoe makkelijker het is. De mol kan namelijk 5 tot 7 jongen per 2 maanden werpen. Er zijn verschillende manieren mogelijk je kunt de mollen verjagen, levend vangen en doden met een mollenklem.

hieronder ziet u de toelichting bij deze 3 methodes:

-         Verjagen, Mollen houden niet van bepaalde planten in je tuin zoals de keizerskroon. Ook kan je ze verjagen door half afgezaagde flessen in de grond te graven, de wind komt dan langs de flessen en geven een bepaald geluid waar de mollen niet van houden.

-         Levend vangen, je kunt de mollen levend vangen d.m.v. een mollenkoker. Hierna kun je de mol ergens uitzetten waar niemand er last van heeft.De koker dient in 1 van de ingangen geplaatst te worden van het gangenstelsel.

-        Mollenklem, dit is een manier om waarbij je de mol dood vangt. Het principe berust op dezelfde wijze als deze van een muizenval. De mol loopt in de klem en hij zal indien de klem juist geplaatst is op slag dood zijn.

In de praktijk is het vaak erg duur om een profesioneel ongedierte bestrijder in te huren voor mollen bestrijding. De bestrijder moet namelijk meerdere malen naar u toe om de klemmen te zetten, controleren en eventueel te herplaatsen. Vaak is het zelf zetten van een mollenklem of mollenkoker slimmer aangezien je het dan zelf in de gaten kan houden of je iets gevangen heb.

Mocht u er toch niet uitkomen met uw mollen of ziet u het niet zitten om de bestrijding zelf te doen, bel dan BOBGO en wij kijken dan graag met u mee naar een gepaste, snelle en veilige manier van bestrijding.
 
neem contact op voor mollenbestrijding
Share by: